Klädsel- & utrustningsråd

Här får du lite bra tips om hur man kan klä sig under våra expeditioner och turer. Observera att de bara är tips och goda råd och inget recept på hur man överlever extremt väder i extrema miljöer. Länka gärna till denna sida, men glöm inte ange var länken går.

Foto: CJ Utsi.

Dela

Vinter

1. Ett ullunderställ av god kvalitet är att rekommendera under vinterturer. Understället ska hålla dig varm, transportera bort fukt, värma fast det är fuktigt och torka snabbt. Dessutom så är ullunderställen mer luktfria än de syntetiska ställen. Tunna ullsockar är det enda rätta som första fotlager.

2. Som andra lager fungerar fleece utmärkt, även ställ i ull fungerar bra. Använd tjocka sockar i så rent ullmaterial som möjligt.

3. Som tredje lager det så kallade skallagret fungerar ett syntetiska ställ som exempelvis Klättermusen skibladner och frekne salopettbyxa. Ha med en tunn mössa i fleece eller ull att färdas i och som fotbeklädnad använd kraftiga pjäxor/kängor med ull eller syntetinnersko.

4. Huvan är livsviktig på en skaljacka, den kan vara skillnaden mellan en lyckad tur och en ödesdiger tur, välj jacka med goda huvfunktioner. Ett par googles med gula glas är ett bra komplement till jackans huva, tillsammans skyddar de dig i de flesta väder.

5. Ryggsäcken ska vara väl anpassad för den typen av tur du ska ut på. En veckas stugtur på vintern kräver en 50 till 60 liters rygga och en veckas tälttur utan pulka kräver en 80 till 100 liters ryggsäck. Säcken ska ha bra ventilation för ryggpartiet.

6. Som ett lättare förstärkningsplagg är dunvästen är ett skönt plagg då man tar rast.

7. Som förstärkningslager är en kraftig dunjacka att föredra, den är lätt och har riktigt bra värmeegenskaper. Ett par kraftiga tummvantar är ett måste på vinterturen. Välj vantar med löstagbar innervante som gärna ska vara rymliga nog att få plats med ett par tunna fingervantar.

8. Lägerskor är att föredra speciellt under turer med tält. Ett par lätta skal med ullfiltinnersko är riktigt skönt som omväxling till pjäxorna eller kängorna.

Created by CJ Utsi Media ©